Διάβασες…. Για πολλά χρόνια …με θυσίες, με αγωνία, με θυμό για να περάσεις στο πανεπιστήμιο και μετά να βρεις μια καλή δουλειά.  Και την βρήκες, δουλεύεις σε μια μεγάλη επιχείρηση. Έκανες τους γονείς σου περήφανους, βγάζεις λεφτά, έχεις εταιρικό αυτοκίνητο,  κινητό, πιστωτικές, τρως στα καλύτερα εστιατόρια, σου ανοίγουν τις πόρτες, ονειρεύεσαι τις  προοπτικές σου , και ξαφνικά …….. σβήνει το φως. Αναρωτιέσαι το τι έφταιξε.  Πιστεύεις πως όλα τα έχεις κάνει σωστά.  Δεν έκλεψες, δεν αδίκησες κανέναν, δεν μίλησες προσβλητικά, δεν κακομεταχειρίστηκες λεκτικά ή σωματικά κάποιον σε όλα σου τα χρόνια. Δεν μπορείς να πιστέψεις πως όλα αυτά γίνονται σε εσένα.

Τώρα πια συμμετέχεις σε λιγότερες ομάδες εργασίας, δεν σε ρωτάνε για την γνώμη σου παρά πασχίζεις να μιλήσεις ,  τα αποτελέσματά σου ενώ είναι καλά παρουσιάζονται κατά έναν μαγικό τρόπο ανεπαρκή! Και αναρωτιέσαι, Γιατί;

Ίσως γιατί…

Έμαθες να μελετάς τα βιβλία, αλλά ξέχασες  να μελετάς τους ανθρώπους.

Έμαθες να  διαβάζεις την αγορά, αλλά δεν θεώρησες σκόπιμο να διαβάζεις τους ανθρώπους;

Έμαθες να βάζεις στόχους, έμαθες να μην γίνεσαι  o στόχος;

Οι γνώσεις είναι χρήσιμες, πιο χρήσιμο είναι όμως να ξέρεις να τις χρησιμοποιείς.

Ο εργασιακός εκφοβισμός αφορά όλους και μπορεί να συμβεί σε όλους. Ιδιαίτερα στις κατηγορίες που δεν είναι οι ευάλωτες. Κι αυτό γιατί οι ευάλωτες κατηγορίες σχεδόν πάντα προστατεύονται.  Οι δυναμικές ανατρέπονται.

Αν δεν το συνειδητοποιήσεις πως αφορά και εσένα τότε θα ζήσεις όπως ο Ίκαρος. Θα πετάξεις ψηλά αλλά τα φτερά σου κάποιος θα προσπαθήσει να στα κάψει.   Δίπλα στον Ίκαρο ήταν ο Δαίδαλος, σπάνια τον αναφέρουμε στις σκέψεις μας. Ο Δαίδαλος όμως έφτασε στον προορισμό του!  Ήξερε να κινήσει τα φτερά του και να προστατέψει τον εαυτό του από τον Ήλιο.  Έκανε το ταξίδι ολόκληρο, κέρδισε το περιβάλλον του, κινήθηκε σωστά με τον άνεμο, το ύψος , την θερμοκρασία.

Και οι δυο ήταν πιλότοι στο ίδιο περιβάλλον, ο Ήλιος και στους δυο τον ίδιο εκφοβισμό ασκούσε, η διαφορά ήταν ότι ο Δαίδαλος κέρδισε τον εκφοβιστή του, ενώ ο Ίκαρος καταρρίφθηκε από αυτόν.

Πάντα υπάρχει η επιλογή στο εργασιακό περιβάλλον αν θα είσαι ο Δαίδαλος ή θα γίνεις ο Ίκαρος.