Όλο και περισσότερο στις μέρες μας, ιδιαίτερα στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης , παρουσιάζονται συχνά αναρτήσεις με αποφθέγματα, φράσεις και φιλοσοφικά κείμενα που μεγάλοι ηγέτες, φιλόσοφοι , άνθρωποι (άντρες/ γυναίκες) είπαν κάποια στιγμή στη ζωή τους τα οποία ομολογουμένως συρρικνώνουν  εμπειρία ζωής, παρότρυνση προς κάτι καλύτερο, φιλοσοφία ζωής, επιτυχία μετά από πόνο και κόπο.

Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις για να ενισχυθούν περισσότερο τα αποφθέγματα φιλοσόφων παρουσιάζονται δίπλα από μια φωτογραφία ενός γνωστού ηθοποιού του Hollywood.  Είναι σα να λέμε «έχω ήχο , βάλε και εικόνα». Έτσι γίνονται πιο sexy και αρεστά και τα ανεβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε μέσω λόγου άλλων, να περάσουμε στους φίλους μας, πιστούς ή μη, την ιδέα ότι ασπαζόμαστε και ίσως ακολουθούμε και οι ίδιοι τα βήματα αυτά στη ζωή μας.

Είναι σημαντικό να εμπνεόμαστε αλλά είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε πράξεις.  Οι πράξεις μας καθορίζουν, δίνουν το παράδειγμα, αλλάζουν το κόσμο.  Καλύτερα λοιπόν αντί να αναφέρουμε ένα απόφθεγμα , να αφήνουμε ένα αποτύπωμα.

Στις περιπτώσεις  διαχείρισης και αντιμετώπισης του εργασιακού εκφοβισμού, του mobbing στους χώρους εργασίας, οι πράξεις γενναίων ανθρώπων που αποφάσισαν να αλλάξουν και να αντιμετωπίσουν  αυτό το φαινόμενο είναι ισότιμες με τα αποφθέγματα των προσώπων της νεότερης ή αρχαιότερης ιστορίας.  Γιατί και εκείνοι, οι ”bully targe”   όπως ονομάζονται σε πολιτικά ορθό λόγο, πολέμησαν στην εποχή τους μόνοι, όχι μόνο απέναντι σε όλον τον κόσμο  αλλά και στις φοβίες του εαυτού τους.

Και κλείνοντας γράφω πως «όταν συνειδητοποιήσεις πως μπορείς και θέλεις να αποφύγεις και να διαχειριστείς τον εργασιακό εκφοβισμό και τις συνέπειες του έχεις διανύσει το 90% της γέφυρας , το υπόλοιπο 10% είναι πράξεις.» Και δεν είναι απόφθεγμα , είναι αποτύπωμα.