CHERNOBYL & BULLY TARGETS

Ορμώμενος από μια σειρά που βασίστηκε σε ένα πραγματικό γεγονός, το χρησιμοποιώ ως παραβολή προκειμένου να εικονοποιήσω το τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν προφυλάξουμε σωστά την ψυχή μας.  Ιδιαίτερα δε, όταν είμαστε Bully targets, θύματα εργασιακού εκφοβισμού και δεχόμαστε mobbing  στον χώρο της εργασίας μας.  Δεν είναι άλλο από το « Chernobyl». Το εργοστάσιο πυρηνικής  ενέργειας  Chernobyl* βρίσκεται στην  σημερινή Ουκρανία, στην πόλη του Πριπυάτ της παλαιάς Σοβιετικής ¨Ένωσης

Όταν έσκασε η «ψυχή του εργοστασίου», ο πυρηνικός αντιδραστήρας, ο επικεφαλής του προσωπικού του αντιδραστήρα αγνόησε τις  λανθασμένες μετρήσεις και υπέθεσε ότι ο αντιδραστήρας ήταν ανέπαφος. Όπως όταν  «σκάει η ψυχή μας»  και αγνοούμε τα σήματα που μας στέλνει και θέλουμε να  υποθέτουμε και να πιστεύουμε  πως είναι ανέπαφη.

Λίγο μετά το ατύχημα, έφτασαν επιτόπου πυροσβέστες οι οποίοι προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες. Δεν τους ενημέρωσαν για το πόσο επικίνδυνα ραδιενεργοί ήταν οι καπνοί και τα συντρίμμια.  ‘Όπως όταν πιστεύουμε ότι οι φίλοι και οι γνωστοί μπορούν να λειτουργήσουν ως πυροσβέστες  στο πρόβλημα μας χωρίς να  τους έχουμε ενημερώσει πόσο επικίνδυνα είναι τα συναισθήματα που  έχουμε εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της εργασίας μας,. Η φωτιά μέσα στον αντιδραστήρα 4 συνέχισε να καίει μέχρι που την έσβησαν ελικόπτερα τα οποία πέταξαν υλικά όπως άμμο, μόλυβδο, πηλό, βόριο μέσα στον φλεγόμενο αντιδραστήρα. Οι φίλοι όσο καλοί να είναι θα προσπαθήσουν και εκείνοι να ρίξουν νερό και άμμο αλλά η φωτιά θα συνεχίσει να καίει.

Η έκρηξη και η φωτιά πέταξαν στον αέρα όχι μόνο σωματίδια του πυρηνικού καυσίμου, αλλά και πολύ πιο επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία, όπως καίσιο-137, ιώδιο-131, στρόντιο-90 και άλλα ραδιοϊσότοπα. Η φωτιά της ψυχής μεταφέρει την τοξικότητα βαθιά προς τα μέσα , με συνεχόμενες εκρήξεις. Η διαφορά είναι τα   ραδιενεργά της στοιχεία ,  είναι η  κατάθλιψη, η  μετατραυματική διαταραχή άγχους, οι αυτοάνοσες ασθένειες.

Τη νύχτα από 26 προς 27 Απριλίου, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκρηξη, η επιτροπή αντιμέτωπης με πλήθος αποδείξεων για ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και αριθμό περιπτώσεων έκθεσης σε ακτινοβολία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την καταστροφή του αντιδραστήρα και να δώσει την εντολή για εκκένωση της κοντινής πόλης του Πριπυάτ, όπως όταν «αναγκάζεσαι» να  παραδεχτείς την καταστροφή μέσα σου,  στον δικό σου αντιδραστήρα και να δίνεις εντολή εκκένωσης στην ψυχή και τον ψυχισμό σου.  Να αποδέχεσαι ως αληθινά το πλήθος «κατηγοριών»  που ο εκφοβιστής  σού  καταλογίζει.

Το νερό που είχε εισαχθεί βιαστικά στο κτίριο του αντιδραστήρα, σε μια μάταιη προσπάθεια να σβηστεί η φωτιά, είχε γεμίσει το χώρο κάτω από το πάτωμα του αντιδραστήρα. Παράλληλα το πυρωμένο καύσιμο και άλλα υλικά στο πάτωμα του αντιδραστήρα είχαν αρχίσει να τρυπάνε το πάτωμα και να αναμειγνύονται με λιωμένο τσιμέντο από τα τοιχώματα του αντιδραστήρα, δημιουργώντας ένα ραδιενεργό υγρό μεγάλου ιξώδους, συγκρίσιμο με λάβα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από υλικά που έριχναν τα ελικόπτερα, τα οποία δρούσαν σαν φούρνος, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις θερμοκρασίες από κάτω τους. Αν αυτό το υλικό ερχόταν σε επαφή με το νερό, θα είχε ως αποτέλεσμα μια θερμική έκρηξη, η οποία πιθανώς θα ήταν χειρότερη από την αρχική έκρηξη του αντιδραστήρα. Οι φίλοι σε μια μάταιη προσπάθεια να σε βοηθήσουν, θα σου δώσουν συμβουλές που σε συνδυασμό με τη δική σου ανάγκη να τις ακούσεις, τις ακολουθείς, για να νιώσεις καλύτερα. Θα έχει ακριβώς την ίδια κατάληξη με εκείνη στην περίπτωση κατάσβεσης του αντιδραστήρα στο Chernobyl. Επειδή όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική δεν είναι σίγουρο ότι κάθε φορά η συμβουλή ενός φίλου μπορεί να σβήσει τη φωτιά, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη και πιο ραδιενεργή έκρηξη μέσα σου, να  έρθει σε «επαφή το νερό με τον φούρνο» όπως περιγράφεται παραπάνω  .

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, όπως  στάλθηκαν από τη σοβιετική κυβέρνηση στρατιώτες και εργάτες (οι αποκαλούμενοι «ρευστοποιητές») έτσι το ίδιο και εσύ οφείλεις να πράξεις. Να καλέσεις κοντά σου εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από την δύσκολη κατάσταση, που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις και να διαχειριστείς  τον εργασιακό εκφοβισμό και το mobbing.

Τα χειρότερα ραδιενεργά κατάλοιπα συγκεντρώθηκαν μέσα στα υπολείμματα του αντιδραστήρα. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας καλύφθηκε με σάκους που περιείχαν άμμο, μόλυβδο και βορικό οξύ, οι οποίοι πετάχτηκαν από ελικόπτερα (περίπου 5.000 τόνοι τη βδομάδα μετά το ατύχημα). Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1986 είχε χτιστεί μια μεγάλη τσιμεντένια σαρκοφάγος για να σφραγίσει τον αντιδραστήρα και τα περιεχόμενά του.

Δε χρειάζεται για κανέναν άνθρωπο να χτιστεί τσιμεντένια σαρκοφάγος γύρω του . Περισσότερο δε, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να χτίσει τσιμεντένια σαρκοφάγο στον ίδιο του τον εαυτό, να απομονωθεί από την οικογένειά του, τη δουλειά του, τους ανθρώπους γύρω του. Να παραιτηθεί από την ζωή.

Η αποφυγή και διαχείριση του εργασιακού εκφοβισμού είναι θέμα προσωπικής απόφασης. Ας χρησιμοποιήσουμε την ιστορία του Chernobyl  ως παράδειγμα λαθών και σφαλμάτων που δεν πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς οι ίδιοι στην ζωή μας.  Σε κάθε περίπτωση το οφείλουμε στην ψυχή και τον εαυτό μας.

*Η πηγή για την περιγραφή της καταστροφής του Chernobyl είναι η wikipedia